Lana Wolf is Grand Lady van de countrymuziek

Lana Wolf is Grand Lady van de countrymuziek

POSTED ON 07/02/2016 BY REDACTIE SCHOT OP DREEF INTERVIEW – RADIO SCHOT IN DE ROOS

AMSTELVEEN – Op 7 februari 2016 stond Lana Wolf in de Schouwburg Amstelveen met haar programma ‘The American Country Legends’. Een programma dat volgt na haar prachtige album ‘Nashville’ dat in 2014 uitkwam. Dat album laat ons een zangeres horen die zo puur country zingt, alsof de muziek door haar aderen stroomt. In het theaterprogramma heeft ze zich omringt met musici die dat zelfde gevoel voor het genre hebben, die in haar woorden de ‘soul van de country’ aanvoelen. Dat eist ze ook eigenlijk wel, vanwege een verder gelegen doel: de promotie van The Country in ons land. Hard nodig, want radio- en televisiezenders doen er naar haar idee te weinig mee.

Lana Wolf had de laatste jaren vooral naam gemaakt als backing vocal. Er is bijna geen plaat van Nederlandse artiesten te noemen waar ze niet in die rol te horen is. Maar vanaf 2010 heeft ze haar carrière ook meer gefocust op een zangcarrière in de schijnwerpers. Met haar in New York City opgenomen album ‘Something About Lana’ gaf ze een fabelachtig visitekaartje af. Een album met een paar sensationele ballads, zoals de prachtige slow ballad ‘Love Has No Pride’. Het is niet alleen maar ‘zoet’, maar ook af en toe stevig, rocky.

‘Vreemde klank’ wegpoetsen
Ze was in 2014 in het Mekka van de countrymuziek om daar met de crème de la crème van de Amerikaanse countrymuzikanten het album Nashville op te nemen. Als je niet zou weten dat de leadzangeres een Nederlandse is, zou je zweren een Amerikaanse uit de countryscene te horen. Ze is zo verknocht aan het genre dat ze nu als missie heeft gekozen het Nederlandse publiek er rijp voor te maken. “Country heeft nog een beetje een vreemde klank in ons land”, zegt ze. Het wordt vaak geassocieerd met huwelijksfeestjes en lijndansen. “Dat heeft helemaal niets met country te maken”, zegt ze streng. Country is het vertellen van verhalen. Het is alleen geloofwaardig als je het met gevoel, begrip en in stijl brengt. Die ‘vreemde klank’ dat het genre heeft, wil ze de komende jaren proberen weg te poetsen.

Klappen van de zweep
Met ‘The American Country Legends’ zet ze een eerste stap. Lana Wolf liep al heel lang met het idee om zo’n tour te gaan maken. Er zit veel werk in. Ze wil met de beste muzikanten samenwerken. De show moet ook goed in mekaar steken. Licht, geluid, alles moet kloppen. Het repertoire moet ook meteen goed staan. Naarmate de tijd verstreek kreeg het programma steeds meer vorm. Ze slaagde erin om fantastische muzikanten om zich heen te verzamelen. We noemen: Bluegrass-specialist en violist Joost van Es (werkte met o.m. Lou Reid & Caroline, Bill Clifton, Good Brothers enz. enz.). Of Johan Jansen die de pedal-steelguitar bespeelt (werkte met George Baker, Waylon, BZN, internationale countrysterren). Maar ook met Pam Macbeth, zangeres die haar strepen verdiende bij onder meer The Nashvlle Network TV Shows en stond in TV-shows met bijvoorbeeld Jerry Lee Lewis, Vince Gill, Merle Haggard. Dan is in The American Country Legends ook nog te zien bassist-zanger Ad Welten (begeleidde diverse beroemde country artiesten) en Wim van de Vliert (leadzanger/gitarist), die wel de Europese Vince Gill wordt genoemd. Kortom, een stel muzikanten die het klappen van de zweep kennen.
Lana Wolf stelt dat het bij het TACL-theaterprogramma gaat om het totaalplaatje. “Dat is The American Country Legends als concept. Het maakt me geen bal uit of Lana Wolf of Pam Macbeth vooraan staan. Ik wil dat mensen het geheel zien!”

The glue to the music
Lana is van veel markten thuis vertelt ze ons. Ze houdt van Country, maar ook van Rock. Ze werkt in Londen samen met songwriter en producer Alan Glass. Dat is in de business een hele grote naam. Een songwriter die in een adem genoemd wordt met Aretha Franklin, The Temptations, George Benson, The Stylistics. Het van meer markten thuis zijn, maakte haar ook onzeker. In het contact met Alan Glass kwam ook die onzekerheid aan de orde. Hoe bewaak ik mijn stijl, wijk ik door al die interesses niet teveel af van wat ik zou moeten laten horen? Alan Glass had op die vraag een kernachtig antwoord: “You are the glue to the music”. Het maakt niet uit wat je doet, je lijmt de boel aan elkaar en wat je ook zingt, je zult altijd horen dat jij het bent!

Nieuw album
De show ‘The American Country Legends’ is inmiddels zo’n 10 keer gespeeld, er komen er nog 6. Voor het komend seizoen is al een reprise gepland in zo’n 10 theaters en er komen nog wel wat theaters bij. In het seizoen van 2017-2018 komt er een nieuwe show. Tussen de bedrijven door is ze druk bezig met een nieuw country-album, waarin ook de hand van Alan Glass te horen zal zijn. Het worden wel allemaal eigen stukken, zegt Lana Wolf. “Maar het is een creatief proces, waar ik ‘out of my comfortzone’ wordt gehaald”. Eigen, heel persoonlijke liedjes dus. “Dat vind ik ook wel moeilijk. Moeten mensen dat van mij weten?” Ze vindt dat ook weer een tikje eng. Het album zal wederom opgenomen worden in Nashville, met muzikanten voor wie het gewoon is om op het podium te staan van de Grand Ole Opry! Met dit kaliber producenten en artiesten werken is zo goed als zeker een garantie voor een fantastisch album. Daarom is het niet zo vreemd dat Lana Wolf na amper anderhalf jaar de Grand Lady van the Country wordt genoemd.

bron: http://www.schotinderoos.org/schotopdreef/?p=1523

Lees ook  Ontvangst & Radiofrequenties van Het Uur van de Wolf

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.