FACECULTURE INTERVIEW

AMSTERDAM – Het is nooit te laat om je dromen na te jagen. Vraag het de Nederlandse zangeres Lana Wolf. Zij ging als dertiger naar New York om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: het uitbrengen van een debuutalbum. In september verscheen Something About Lana.

Als meisje van 10 jaar oud zong Lana Wolf (34) al in het voorprogramma van BZN. Vanaf haar 17e is ze professioneel zangeres en te horen geweest in verschillende bands en orkesten. Eerst in Top 100-bands, vertelt Wolf. Langs alle discotheken en feesttenten. Op mijn 20e kreeg ik een platencontract bij Polydor. Dat was Nederlandstalige muziek; daarin voelde ik me toch niet echt thuis. Ik zag mezelf terug in Koffietijd en dacht: dit ben ik niet..

Dus besluit de zangeres een jaar later haar geluk te beproeven in de VS. Ze reist af naar New York om een demo op te nemen met producer Camus Celli, bekend van Tina Turner en Chaka Khan. Terug in Nederland krijgt ze op het Mediapark echter geen voet tussen de deur, en haar toenmalige management werkte ook niet mee. Ik had toen, als jonge meid, gewoon niet de power om in Hilversum dingen voor elkaar te krijgen. Ik had echt mijn management nodig, maar dat was met hele andere dingen bezig: Ilse DeLange.

Wolf verdiende haar sporen als freelance zangeres, maar bleef hopen op een vruchtbare solocarriƩre. Twaalf jaar na haar Amerikaanse avontuur hoort ze een nummer van de Amerikaanse zanger Gavin DeGraw op de radio, Follow Through. Het blijkt geproduceerd te zijn door Camus Celli, waarop Wolf besluit weer contact met hem te zoeken. Ik dacht: wat heb ik in godsnaam te verliezen? Ik wil gewoon niet tot mijn 40e covers blijven zingen.

Na drie, vier keer bellen gaat Celli eindelijk overstag. Hij zei: “Ok, stop met je gezeik. Kom maar naar New York.” Hij was na al die jaren vergeten hoe ik zong, maar zei wel: “Kom maar een keer terug, ik wil nog wat sessies met je doen en we gaan schrijven” Met het resultaat, Something About Lana, is Wolf meer dan tevreden. Bloed, zweet en tranen zitten in dit album, lacht ze. En het is precies geworden wat ik al die tijd voor ogen heb gehad.

En moment in New York is haar bijzonder dierbaar: alleen in een taxi, van Brooklyn naar Manhattan. Jarenlang is het mijn droom geweest om terug te gaan en dit te realiseren, legt de zangeres uit. Toen ik die taxi zat, dacht ik: wow, ik leef mijn droom. Dit is wat ik altijd heb gewild, dit is alles wat ik ooit had kunnen bedenken. Ik was zo trots op mezelf.

Interview: Martin Kuiper, Tekst: Tom Springveld.

Lees ook  Lana Wolf is Grand Lady van de countrymuziek

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.