De missie van Lana Wolf

Auteur: Harry de Jong (oa. auteur van: ‘De bezem door Nashville’)

The American Country Legends

Interview

Harry de Jong, auteur van het boek ‘Met de Bezem door Nashville’. Hij schreef een mooi artikel. We praatten uren over countrymuziek.

 Ze wordt de Grand Lady van de countrymuziek in Nederland genoemd. Terecht, want Lana Wolf is één van de weinige echte country-zangeressen die ons land telt. Ze doet geen knieval voor de commercie, maar vervolgt eigenwijs haar eigen pad. Het is Lana’s missie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de rijkdom van echte countrymuziek. Dat doet ze onder andere met een meeslepende theatershow, die onder de naam ‘The American Country Legends’ (TACL), alle kruisbestuivingen van de Amerikaanse plattelandsmuziek belicht. Lana weet zich daarbij verzekerd van de steun van de top uit de Nederlandse muziekwereld.

Mei 2007 was er al een try-out van TACL in theaterhotel De Oranjerie te Roermond, welke goed werd ontvangen. De theaterproductie werd nieuw leven ingeblazen door Lana nadat ze vorig jaar naar Nashville was geweest, om daar met een eerste keur aan Amerikaanse sessiemuzikanten, een countrymuziekalbum op te nemen. ,,Toen had ik de smaak te pakken. Er worden zoveel mooie dingen in dat genre gedaan en daar wil ik gewoon bekendheid aan geven.’’ De zangeres heeft begin 2015 de eerste optredens gedaan in het World Forum Theater (Den Haag) en het RAI Theater (Amsterdam). De reacties waren enthousiast.

Er zijn heel veel liefhebbers van countrymuziek in Nederland, weet Lana: ,,Maar die muziek wordt zelden op de radio gedraaid en daarom is het tijd dat er iemand opstaat, om dat genre bij de mensen te brengen. Ik zie het gewoon als mijn missie, om echte country te laten horen in Nederland. En het is niet alleen muziek voor ouderen; bij de optredens kwamen mensen van alle leeftijden opdraven. De jeugd was net zo enthousiast als de ouderen. Country is niet oubollig; ’t is maar net hoe je brengt.’’

De revue pakt het spoor op bij countrypionier Patsy Cline en volgt het pad tot moderne country-artiesten, als Rascal Flatts. Alle zijwegen die daar tussen liggen, worden belicht, zodat de luisteraar aan het eind van de theatershow een uitstekende indruk heeft van waar country eigenlijk voor staat. Naast Lana staat ook de Amerikaanse zangeres Pam MacBeth achter de microfoon. Lana: ,,Behalve het zingen van de liedjes, vertellen we ook de verhalen erachter. Pam heeft in Amerika gewerkt met bekende country-artiesten en daar kan ze prachtige verhalen over vertellen. Countrymuziek is zo rijk aan mooie verhalen; die moeten gewoon verteld worden.’’

Lana en Pam krijgen rugdekking van muzikanten, die hun leven lang al aan dit genre verknocht zijn en waarvan iedere noot dan ook een schot in de roos is. Muzikanten als Ad Welten, Wim van de Vliert en Johan Jansen behoeven eigenlijk geen nadere introductie. Ze stonden met hun band Cash On Delivery aan de wieg van het succes van Ilse De Lange. Johan Jansen is een van de beste pedal steelgitaarspelers van ons land en was zelfs samen met Andre Rieu te horen. Ook drummer Erik Albers beschikt over een puike cv, waarin namens als Rene Froger en Glennis Grace voorbijkomen. Toetsenist Harro Wimmenhove was van de partij bij de theatertours van Diep Triest en Those were the Days. Violist Joost van Es heeft ook al een indrukwekkende staat van dienst, die varieert van Reinhard Mey tot Bill Clifton en Gerard van Maasakkers. Lana zelf maakte deel uit van theatershows als Those were the Days en A Tribute to the Bee Gees. Daarnaast vertolkte ze een hoofdrol in de theaterproductie Rockopera in Concert. Ze zong zelfs in een uitverkochte Ahoy bij The Queen Spectacular en in het Gelredome bij The Queen Experience.

lana_wolf_countrymuziekLana Wolf tijdens The American Country Legends, World Forum Theater, Den Haag, 10 januari 2015 (foto: Mischa Muijlaert)

,,Mijn hart gaat uit naar countrymuziek en op een dag besloot ik, dat ik alleen nog met die muziek bezig wilde zijn.’’, bekent Lana. Ze reisde af naar Nashville om daar een voortreffelijk album op te nemen. Het album genaamd ‘Nashville’ effende de weg naar de theatershow The American Country Legends. ,,Die muziek is pure emotie en hoort onlosmakelijk bij mijn leven.’’, vindt de zangeres. ,,Daarin kom ik pas echt tot mijn recht. Countrymuziek is mijn leven. En daarom doe ik nu deze show. Als eerbetoon aan alle artiesten die ooit iets voor de countrymuziek hebben betekend.’’

Meer informatie en speellijst: www.TACL.nl

Lees ook  Roots in the Woods festival

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.