Country is zoveel meer dan de borsten van Dolly Parton

Countryzangeres Lana Wolf uit Wezep timmert hard aan de weg om de veelzijdigheid van haar geliefde countrymuziek bij een groter publiek over het voetlicht te brengen. Haar nieuwe show A Night at the Opry is een eerbetoon aan Nashville. ,,Country is zoveel meer dan de borsten van Dolly Parton.”
DE STENTOR, MARION GROENEWOUD

Ze zoekt naar foto’s van de Grand Ole Opry, de oude countrykerk middenin in Nashville waar haar grote countryhelden op het podium stonden. Legenden als Hank Williams, Johnny Cash, Emmylou Harris en Dolly Parton.

Lana Wolf (42) uit Wezep nam twee albums op in de hoofdstad van Tennessee en kreeg vorig jaar zelfs een rondleiding in de Grand Ole Opry. Het liefst zou ze er zelf ooit optreden.

Country is pure country met een gelaagd verhaal
– Lana Wolf

,,Dat is mijn hoogste doel, dus ik wil er nog wel een tijdje op wachten hoor. Om dit te bereiken zou ik in Nashville moeten wonen, anders kom je er niet tussen.”
Tien jaar geleden al probeerde ze de Nederlanders warm te krijgen voor haar geliefde genre, maar dit bleek nog te vroeg. ,,Mensen hadden een eenzijdig beeld van country. Ze vonden het gewoon stomme muziek en deden er lacherig over.”

Don Quichotte
,,Ook deejays hadden er nooit goed naar geluisterd. Hilversum sliep. Ik voelde me een soort Don Quichotte, vechtend tegen windmolens”, vertelt Lana, die enige tijd sidekick was van Rob Stenders.
We kennen haar stem van onder meer de Veronica-jingle. Ook zong Lana tributes voor de Bee Gees en maakte ze deel uit van The Queen Experience. Nog steeds is ze backing vocal voor uiteenlopende artiesten als Jan en Anny, André Hazes en Dennie Christian.
De opnames doet ze in haar eigen huisstudio in Wezep, de voormalige woning van haar grootouders. Van hieruit is ze bovendien weer gestart met haar radioprogramma Het Uur van de Wolf, dat zaterdagochtend te horen is op Ice Radio.

Waylon
,,Ik kan niet leven van de countrymuziek alleen”, lacht ze, terwijl ze haar Oudduitse herder aanhaalt. Al is Nederland er inmiddels wel klaar voor, merkt Lana. ,,Het is duidelijk dat country meer behelst dan de borsten van Dolly Parton. Met dank aan muzikanten als Ilse de Lange en Waylon. Van bluegrass tot countryrock en westcoast. Het is pure muziek met een gelaagd verhaal, je voelt direct wanneer het echt is.”
Dit jaar trekt Lana weer door het land met haar formatie The American Country Legends. De nieuwe show A Night at the Opry is een eerbetoon aan de concerthal, het heilige der heiligen in het hart van Nashville.

Missie
Met haar achtkoppige band en mede-frontvrouw Pam MacBeth zingt ze nummers van onder anderen Linda Ronstadt, The Eagles, Glen Campbell, Emmylou Harris, Willie Nelson en James Taylor.
,,Nee, er is in de theaters geen ruimte voor linedance. En ik draag nooit een cowboyhoed”, zegt ze lachend.
,,Wel een origineel Amerikaans jasje en hoge boots met veel franje, gekocht in Nashville.” Ze benadrukt: ,,Ik heb echt een missie. Als zangeres en radiomaker zie ik het toch als mijn taak de countrymuziek levend te houden.” Lana Wolf: een missy met een missie.

Lana Wolf, A Night at the Opry, Haaksbergen 3 februari, Ermelo 9 februari, Zwolle 23 februari en Steenwijk 2 maart. Tickets zijn te bestellen op tacl.nl en lanawolf.nl.

Country Lana

Lees ook  Radio DJ bij 3FM, KX Radio

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.