Column van Lana Wolf – Vinyl50.nl

Vinyl is beleven!

Nashville op vinyl!

Het is een herfstige zondagmiddag, 1981. Mijn moeder komt binnen met een kleine oranje platenspeler, twee kleine boxjes en vier bakken vol met singles. Zelfs als meisje van een jaar of zes, was ik al bezeten van muziek en was mijn slaapkamertje mijn muziekdomein. De bak zat vol met singles van onder andere The Osmonds, Neil Young, maar ook de Nederlandsche meiden van The Heart of Soul, The Tee Set, Brainbox. Uren spendeerde ik om alle singles te draaien.

Jaren later kreeg ik dan eindelijk mijn ‘grote’ draaitafel. Inmiddels was ik gefascineerd door alles wat met de West Coast muziek te maken had en altijd was ik op zoek naar muziek van artiesten als Little Feat, CSNY, Linda Ronstadt, Bonnie Raitt, Gram Parsons. Op vinyl natuurlijk. Zo zijn er in Zwolle ieder jaar de ‘Blauwvingerdagen’, waar je als vinyl-liefhebber oren en ogen te kort komt. Hele dagen struin ik de kraampjes af, om vervolgens met mijn vingers door de platenbakken heen te wroeten. Het gevoel dat de volgende plaat die je omslaat in de bak, die ene plaat zou kunnen zijn, is onbeschrijfelijk. De geur van ‘oude stoffige zolderkamer’ komt je tegemoet. Iedere plaat heeft een geschiedenis, waar ik eigenlijk het liefst alles van af zou willen weten.
’s Avonds kon ik dan eindelijk op mijn dooie gemak de oogst van de dag beluisteren en bekijken. Alle muzikanten op de hoes werden bestudeerd, zodat ik ze bij een volgende zoektocht naar juweeltjes, de muzikanten, producers etc. zou herkennen. Zo kwam ik in oneindige oase van artiesten en muzikanten terecht.

Kun je je dan voorstellen hoe bizar blij ik was, toen ik besloten had om mijn nieuwe album op vinyl uit te brengen? Bij het idee alleen al, ging mijn hart sneller kloppen, kreeg ik blosjes op de wangen. Een droom! Even ik waande ik mij weer op mijn kamertje met mijn platenspeler.. Ik kan alleen maar hopen dat er nu jonge meiden (en jongens natuurlijk), als ik toentertijd, die juist mijn plaat opzetten en met net zoveel passie en plezier hun zoektocht beginnen als ik. Zij komen misschien dan ook wel uit in ‘Nashville’, bij een aantal groten der aarde, zoals Sarah Evans en Ronnie Milsap.

Ik hoop dat ik een klein steentje kan bijdragen en de hersenkronkel kan doorbreken, waarbij veel mensen het idee hebben, dat muziek letterlijk waardeloos is geworden door muziek niet meer echt te beleven. Muziek zal in iedere vorm altijd weer terugkomen en voor mij gelukkig… nu weer op vinyl!

Lana Wolf

bron: http://vinyl50.nl/column/lana-wolf-nashville/ , Lana WolfNashville op vinyl!

Lees ook  On Top Of Music CD-Recensie: Nashville

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.